Wanneer hoor je welke wijn te drinken?

Hele bibliotheken zijn hierover vol geschreven. Echte wijnliefhebbers nemen hun liefde bijzonder serieus. En dan is het ook logisch dat er door de jaren heen allerlei regels, conventies en tradities zijn ontstaan, waar eigenlijk niet meer aan getwijfeld kan worden. Wijnetiquette, je kunt er maar beter niet te licht over denken. Zegt men. Maar wat moet je nou, als je net bent begonnen aan je ontdekkingsreis in de wereld van de wijn?

Een aantal grondregels zijn bekend. Er is een groot verschil tussen jonge en oude wijnen. Iedereen kent de verhalen over de grote Bordeaux- of Bourgogne-wijnen die pas na vele jaren zo perfect zijn, dat het bijna heiligschennis is om ze als jonge wijn te drinken. Vroeger was dat echter totaal anders. Vroeger was het niet mogelijk om wijn zo lang te bewaren dat het rijpingsproces een jonge wijn kon veranderen in een drank die werkelijk groots was. Je was een bedrieger als je oude wijn verkocht als nieuwe. Oude wijn in nieuwe zakken doen, die uitdrukking bestaat niet voor niets.

Sommige wijnen kun je maar beter als jonge wijn drinken. Een frisse en fruitige witte wijn of rosé, het past zo goed bij een gezellige middag op een terras als de zon schijnt. Eet er een licht verteerbare lunch bij, bijvoorbeeld een zomerse salade. Maar ‘s avonds bij het haardvuur, bij een stevig vleesgerecht of kaasplank, haal dan vooral die oudere en karaktervolle rode wijn uit je kelder.

Kijk is op wijnhuisheemstede.nl voor exclusieve wijnen.

Bepaalde combinaties zijn uitgesloten. Een stevige rode wijn in combinatie met zeevruchten als garnalen, daar doe je je smaakpapillen zeker geen plezier mee. Hetzelfde wordt vaak gezegd over de combinatie wijn en kruidige, Oosterse gerechten. Hier past wel enige nuance. De combinatie met licht zoete en jonge witte wijn kan verrassend goed werken.

Wanneer hoor je welke wijn te drinken? Uiteindelijk bepaal je dat zelf. Het is jouw ontdekkingsreis. Durf rustig van de geijkte paden af te gaan en geniet!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *