Verschillende soorten wijnen

Het is nog niemand gelukt. Wijn, het prachtige natuurproduct waar wij mensen al duizenden jaren van genieten en waarover wij liederen en gedichten hebben gecomponeerd, is gewoon niet na te maken. Wijn is een ingewikkeld samenspel van honderden of duizenden chemische stoffen die op elkaar inwerken, door de tijd heen veranderen en waarvan de onderlinge balans bij elke wijn subtiel verschilt. En dat bepaalt de smaaksensatie.

Wie als eerste mens wijn maakte, is nog niet honderd procent bekend. Hoogstwaarschijnlijk leefde deze persoon zevenduizend jaar geleden in het gebied ten zuiden van de Kaukasus, in het huidige Armenië of Georgië. Van daaruit begon de wijnbouw aan zijn zegetocht, eerst in Europa en Klein-Azië, maar tegenwoordig over de hele wereld. Nieuwe druivenrassen, wijnbouw op verschillende bodems in uiteenlopende klimaten, het heeft er allemaal aan bijgedragen dat wij tegenwoordig het voorrecht hebben om te kunnen kiezen uit een enorme variëteit.

Niet alleen de wijnbouw zelf, maar ook de lagering en de rijping van de wijn zijn wetenschappen op zich geworden. En dat geldt al helemaal voor de afstemming van een wijn op een bepaald gerecht, waardoor de smaak van beide elkaar als in een perfect huwelijk aanvullen en een uniek karakter geven. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden, van een complete mismatch tot een grootse combinatie.

Is dat alleen weggelegd voor die mensen met buitengewoon ontwikkelde smaakpapillen en kennis? Gelukkig niet. Wijn nodigt je uit om te experimenteren. Probeer ze uit, die verschillende soorten wijn. Maak je eigen combinaties, laat jouw goede smaak de maatstaf zijn. Met wijn heb je slechts één grote zekerheid: uiteindelijk zul je genieten. Een waarheid die al zevenduizend jaar onomstreden is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *